מה שונה אצל ילד או בוגר עם אוטיזם?
מה שונה אצל ילד או בוגר עם אוטיזם?

אתם שואלים אותי הרבה: מה שונה אצל ילד או בוגר עם אוטיזם?

אז קודם כל אני רוצה להגיד לכם שאני תמיד שמחה שאתם שואלים! ותמשיכו! כי זה אומר שחשוב לכם להבין ויש כאן הזדמנות לקרב אתכם לאנשים עם אוטיזם, להבין אותם יותר ולעזור להם להשתלב יותר טוב בחברה. יש לי כאן הזדמנות לקדם אצלכם את יכולת ההכלה ואת המקום לשילוב מכבד ואמפתי, למצוא הערכה וקבלה לאוכלוסיה עם צרכים מיוחדים.

חשוב לי שתדעו שכל ילד או אדם עם אוטיזם הוא שונה, והאדם הזה הוא לא רק אוטיסט, אלא האוטיזם זה רק חלק ממה שהוא.

אחד המאפיינים הבולטים שמשותפים לרוב האוטיסטים הוא שהרגשות והתחושות מציפים אותם יותר מאצל אנשים נוירוטיפיקלים ("רגילים" מבחינה נוירולוגית). זה נקרא: הצפה רגשית.

כשאתם רואים אדם עם אוטיזם שמנפנף בידיו או חוזר באופן מוקצן על פעילות מסויימת, צועק או צוחק ברגע או מקום לא מתאים ועוד, זה אומר שהוא בהצפה רגשית. אין צורך להיבהל או להתרחק, מה שכן יכול לעזור לו זה מקום רגוע יותר או שינוי בסיטואציה. לעיתים הוא מוצף ברגשות שמחים, חשוב לאפשר לו להיות במצב הזה ולהבין שזוהי דרכו להגיע לוויסות חושי. כדאי שתדעו שזה ממש בסדר וכך עובדת המערכת הרגשית שלו, כך הוא מבטא את רגשותיו.

מאפיין אחר הוא קושי עם שינויים.

הרבה פעמים דרך החשיבה היא שונה, הוא חושב בצורה תבניתית, זה קושי שניתן למצוא פתרונות טכניים, כמו: הכנה מראש למתרחש לבוא, אמפתיה ושיקוף המצב כאשר קורה משהו שונה שלא ניתן היה לצפות אותו מראש.

מאפיין נוסף הוא התעסקות באופן מוקצן בתחומי עניין מסוימים, לעיתים באובססיה שמקשה על תפקוד בשאר התחומים, לעיתים אוטיסטים מפתחים מומחיות יוצאת דופן בתחום מסוים, מה שיכול להביא עם תיעול והכוונה נכונה מגיל צעיר גם לפריצות דרך חשובות בידע, בחקירה של תחומים מסויימים שתורמים לעולם באופן משמעותי, או הופך את אותו אדם למומחה גדול בתחומו.

עוד מאפיין הוא תגובה לא מותאמת לחושים השונים (ריח, מגע, טעם מראה), לדוגמא יכולה להתעורר חרדה מריח או טעם מסוים המתבטאת בהצפה רגשית שאינה מאפשרת לאותו אדם לתפקד באופן מותאם לציפיות הסביבה והרגליה. מה שיעזור לו במצב כזה, היא הרחקה ממוקד הגירוי ותיווך המסביר כיצד ניתן להימנע מהגירוי שמפריע לו.

מה כיף במיוחד עם אוטיסטים?

יכולת ההתעמקות והריכוז בעיסוק מסויים היא גבוהה מאוד אצלם, כיף לצלול איתם למקומות עמוקים ומרתקים.

חופשי יש מה ללמוד מהם על יצירתיות ונקודות מבט יוצאות דופן, חדשניות, מרעננות וממש מחוץ לקופסא…

אפשר לחזור איתם יחד להנאות ראשוניות יותר, לראות יופי בדברים פשוטים ומידיים.

כדאי ללמוד מהם לא לפחד מדברים שאנחנו רגילים לפחד מהם, לשנות הרגלים ולהיות אנשים יותר פתוחים.

במפגש איתם לעיתים נצטרך יותר לדייק מה שהופך אותנו לטובים, מקבלים וברורים יותר. ואנחנו מרוויחים.

הנאמנות שלהם למי שנעים להם איתו היא מאוד גבוהה, גם האמפטיה שלהם הרבה יותר גבוהה ממה שאתם חושבים, והם שמחים מאוד לעזור, להרגיש נחוצים ומועילים.

חשוב לתת כלים לילד או אדם עם אוטיזם שיעזור לו להסביר ולהנגיש עצמו לסביבה בצורה פשוטה ומעוררת שיתוף פעולה.

יש טכניקות נהדרות שעליהן אספר בפוסט הבא….

אם הגעתם עד לכאן, אני מאושרת שחשוב ומעניין לכם ללמוד על אנשים עם אוטיזם.

תודה

רויטל

*בתמונה ילד יצירתי, מרתק, אמפתי, מצחיק, שנון, עמוק וגם עם אוטיזם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *